Besteloverzicht
Terug naar blog overzicht

5 Tips voor een perfecte fotowand

14 juni 2024

Met de regenachtige en koude dagen, vinden we het heerlijk om knus binnen te zijn in onze eigen vertrouwde omgeving. Dit is het perfecte moment om jouw interieur, fotostudio of een andere ruimte een creatieve make-over te geven. Door je persoonlijke foto’s in huis te halen creëer je een warme en huiselijke sfeer. Maar hoe kies je de mooie foto’s die je hebt gemaakt?

hexagon-fotomuur-ophangen

Natuurlijk is het leuk om één grote wanddecoratie aan de muur te hangen, maar wacht dan nog héél even met het opzoeken van de schroeven en de boormachine. Het is namelijk nog veel leuker om een persoonlijke en creatieve fotowand te maken met ál je favoriete foto’s. En hoe kan dat beter dan met de wanddecoraties van Profotonet? In dit artikel gaan we starten met een persoonlijke fotowand! Lees verschillende tips over de voorselectie tot aan het daadwerkelijk ophangen van de foto’s aan de muur en laat je inspireren. 

Tip 1. Teken je fotowand uit op papier.

Het klinkt misschien als een onnodige tip, maar voordat je een definitieve fotoselectie gaat maken, raden we je aan om eerst op papier uit te tekenen hoe jouw fotomuur eruit komt te zien. Waar komt de fotowand te hangen? Welke vorm neemt de collectie aan? Uit hoeveel wanddecoraties gaat de muur bestaan? Kies je voor dezelfde formaten of wissel je verschillende formaten foto’s en decoraties met elkaar af? Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, is het makkelijker om de juiste foto’s te kiezen.

Tip! Een interieurtrend van 2022 is het mix en matchen van verschillende formaten en materialen.

Tip 2. Speel met maten en materialen.

Het leuke aan een fotowand is dat je er alle kanten mee op kan gaan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om een strakke fotomuur te maken met foto’s gedrukt op één materiaal. Of kies je ervoor om een speelse fotomuur te maken en plaats je verschillende materialen door elkaar heen. 

De volgende materialen zijn perfect voor diverse fotomuur ideeën: Photo Blocks, foto op dibond, foto achter plexiglas en foto in lijst. Nieuw in ons assortiment zijn de ronde en hexagon wanddecoraties. Naast dat deze wanddecoraties een prachtige sfeer geven aan je interieur, zijn ze ook ideaal voor een prachtige, persoonlijke fotowand!

Tip 3. Mix & match verschillende foto’s.

Heb je bepaald hoeveel wanddecoraties je plaatst in je interieur, fotostudio of andere ruimte? En van wat voor materiaal het wordt gemaakt? Dan is het nu tijd om je foto’s te selecteren voor jouw fotocollectie. 

Combineer bijvoorbeeld je favoriete foto’s van vroeger met nieuwe foto’s. Of laat de kleuren van de foto’s met elkaar en met de omgeving van de fotomuur harmoniëren tot een prachtig geheel.

Tip! Wissel landschapsfoto’s af met portretten, foto’s van dierbaren, macro’s, quotes of andere mooie beelden. Hiermee creëer je een speelse en persoonlijke fotomuur die je terugbrengt naar je mooiste momenten en herinneringen. Door een vast kleurthema te gebruiken, zoals pastel of zwart-wit, zorg je voor eenheid in de wand. 

Tip 4. Houd alvast rekening met de vorm tijdens het fotograferen.

Ben je van plan om in de toekomst de foto’s van je fotocollectie af te wisselen met je nieuwste pareltjes? Houd dan tijdens het fotograferen rekening dat het onderwerp in het midden van de foto wordt gefotografeerd. Dan heb je namelijk genoeg ruimte om de foto perfect bij te snijden voor de fotomuur.

Let op! Bij hexagon en ronde wanddecoraties moet je extra erop letten dat je het onderwerp van de foto in het midden plaatst, aangezien dit speciale vormen zijn. Gelukkig kan je met de handige software van Profotonet je foto’s slepen zodat het onderwerp in het midden van de wanddecoratie blijft.

Tip 5. Gebruik deze handige ophangregels voor het mooiste resultaat.

Het ophangen van foto muren kan soms erg lastig zijn. Maar met de volgende tips & tricks creëer jij een perfect eindresultaat:

  • Hang je foto’s niet hoger dan 155 cm boven de grond. Hierbij wordt er gemeten vanaf de grond tot aan het midden van de fotomuur. Een handige vuistregel is dat deze afstand tussen de 145 en 155 cm mag zijn.
  • Plaats je pronkstuk (als grootste formaat) in het midden van de fotomuur en hang kleinere formaten eromheen.
  • Houd de afstand tussen alle foto’s gelijk. Wij raden je aan om 5 tot 7 cm tussen de wanddecoraties aan te houden. Bij een hexagon fotomuur raden we een tussenruimte van maximaal 2 cm aan.

Meer tips over het ophangen van wanddecoratie lees je in onze andere blog.