Besteloverzicht
Terug naar blog overzicht

Do’s en dont's bij het ophangen van wanddecoratie

14 juni 2024

Heb je een prachtige foto gemaakt en wil je deze mooi in een fotolijst ophangen in huis? Wacht dan nog héél even met het opzoeken van de schroeven en de boormachine. Wanddecoratie ophangen is namelijk een hele kunst op zich, want wat is de juiste plek om een fotolijst op te hangen? En hoe zorg je ervoor dat je foto goed tot zijn recht komt? Met een aantal tips & tricks kan je je foto perfect ophangen aan de muur. In dit blog lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Ophangen-wanddecoratie-profotonet

Hoe hang je wanddecoratie op aan de muur? Bepaal eerst waar jij je wanddecoratie op wilt hangen, want voor iedere plek in huis zijn verschillende ophangadviezen. Populaire plekken om je wanddecoratie op te hangen zijn onder andere boven de bank in de woonkamer, in de slaapkamer boven het bed of aan een lege muur.

Nadat de plek van de muurdecoratie is bepaald, is het goed om te weten welk formaat het beste op die plek past. Hieronder geven wij de meest praktische tips én vuistregels voor de populaire ophangplekken.

Wanddecoratie ophangen in woonkamer: boven de bank

DON’T – Zorg ervoor dat je wanddecoratie niet breder is dan de bank.
DO – Pak een meetlint en gebruik de 2/3e regel.

Wanddecoratie-ophangen-woonkamer-boven-bank-2

Wil jij jouw foto of foto’s afstemmen met de bank? Naast dat het belangrijk is dat de kleuren van de foto passen bij je interieur, is het ook prettig dat je wanddecoratie op de juiste hoogte hangt. Deze tips helpen je verder:

 1. Hoe hoog moet je je wanddecoratie ophangen? Hang je wanddecoratie niet hoger op dan 155 cm boven de grond. Hierbij wordt er gemeten vanaf de grond tot aan het midden van de wanddecoratie. Een handige vuistregel is dat deze afstand tussen de 145 en 155 cm mag zijn.
 2. Zorg ervoor dat de wanddecoratie de volgende breedte heeft: 2/3e van de breedte van je bank. Let er wel op dat de wanddecoratie niet breder wordt dan je bank, want dan is er weinig harmonie tussen de muurdecoratie en de bank.
  Tip! Vermenigvuldig de breedte van je bank met 0,66 én je weet precies hoe breed je wanddecoratie moet zijn. Stel je bank is 3 meter, dan moet je wanddecoratie ongeveer 3 x 0,66 = 198 cm (afgerond 2 meter) breed zijn.
 3. De afstand tussen de onderkant van de wanddecoratie en de bank is tussen de 20 en 25 cm.
 4. Als je van plan bent om meerdere foto’s boven de bank te hangen, is de vuistregel om 5 tot 15 cm ruimte tussen de foto’s aan te houden.

Wanddecoratie ophangen in slaapkamer: boven het bed

DON’T – Hang niet een te klein formaat boven je bed.
DO – Hang één grote of meerdere kleine wanddecoraties naast elkaar. Het is ook erg leuk om je wanddecoratie te combineren met andere accessoires zoals een spiegel of bijpassende keramische wandbordjes.

Wanddecoratie-ophangen-slaapkamer-bove-bed-2

Geef je slaapkamer een persoonlijke touch met unieke foto’s aan de muur. Afhankelijk van je eigen smaak kies je hoeveel wanddecoraties je op wilt hangen. Hang één of meer foto’s boven je bed met behulp van de volgende richtlijnen:

 1. De breedte van je wanddecoratie is minimaal 2/3e van de breedte van het bed. Ook hier kan je de breedte van het bed vermenigvuldigen met 0,66. Dan weet je precies hoe breed je foto of fotomuur moet zijn.
 2. De afstand tussen de onderkant van de wanddecoratie en het bed is tussen de 20 en 25 cm.
 3. Als je van plan bent om twee of meerdere wanddecoraties boven je bed te hangen, houd dan 5 à 15 cm ruimte tussen de wanddecoraties.

Tip! Laat een rustgevend landschap of een andere foto die je laat ontspannen afdrukken op dibond om meer rust in de slaapkamer te creëren. Ook is het leuk om een motiverende tekst of inspirerende quote in je slaapkamer te hangen.

Extra tip! Wil je toch wel liever een kleiner formaat wanddecoratie ophangen? Plaats dan een plank boven het bed met daarop je favoriete foto gecombineerd met andere leuke decoraties zoals een nachtlampje, plantje of een vaas met droogbloemen.

Foto’s ophangen op een lege muur

DON’T – Plaats de wanddecoraties niet te ver uit elkaar.
DO – Laat 5 à 15 cm ruimte tussen je wanddecoraties.

Wanddecoratie-ophangen-lege-muur-muurdecoratie-2

Heb jij ook een lege muur in huis die je graag wilt opfleuren? Wist je dat wanddecoratie daarvoor een mooie en eenvoudige oplossing is? Met deze tips heb jij die kale muur binnen no-time opgevrolijkt:

 1. Kies een mooie foto of meerdere foto’s die je aan de muur wilt hangen.
 2. Reken uit welk formaat je het beste kan ophangen. De totale breedte die je met wanddecoratie wil opvullen is minimaal 4/7e van de breedte van de muur.
  Tip! Vermenigvuldig de breedte van je muur met 0,57 én je weet precies hoe breed je wanddecoratie moet zijn.
 3. Bepaal aan de hand van de breedte die je net hebt berekend of je kiest voor één of meerdere wanddecoraties naast elkaar. Let erop dat de breedte van alle foto’s bij elkaar de breedte is die je net hebt berekend.
 4. Hang de wanddecoratie tussen de 145 en 155 cm boven de grond. Deze afstand is tussen de grond en het midden van de wanddecoratie.
 5. Als je kiest om twee of meerdere foto’s op te hangen, zorg er dan voor dat de afstand tussen de foto’s net zo groot is. Ook hierbij houd je de tussenruimte van 5 à 15 cm aan.

Tip! Laat je foto’s extra opvallen met een foto achter plexiglas. Door het kristalheldere plexiglas spatten de kleuren van je foto er nog meer uit.

Muurdecoratie boven schoorsteenmantel of kastje

DON’T – Hang niet een te grote wanddecoratie boven het meubelstuk.
DO – Maak een mooie samenstelling tussen de muurdecoratie en de accessoires op de kast of schoorsteenmantel.

Wanddecoratie-ophangen-kastje-2

Mix en match je favoriete foto met dat leuke kastje of die klassieke schoorsteenmantel. En maak dat hoekje helemaal compleet met andere decoraties. Maar hoe doe je dat?

 1. Kies welke foto je met welke decoraties wilt combineren.
 2. De breedte van je wanddecoratie is minimaal 2/3e van het meubelstuk. Als je veel/grote decoraties rondom je foto wilt plaatsen, dan is het mogelijk om af te wijken van deze vuistregel zodat er meer ruimte vrij komt.
 3. Hang de foto tussen de 10 en 30 cm boven het meubelstuk.

Wanddecoratie ophangen boven de trap

DON’T – Hang niet verschillende formaten naast elkaar.
DO – Laat de foto’s samenkomen en vertel een verhaal.

Muurdecoratie-ophangen-trap-2

Hoe leuk is het om je favoriete foto’s op te hangen bij de trap. Het is een unieke en creatieve manier om deze ruimte te gebruiken. Volg de volgende tips voor een geweldig eindresultaat:

 1. Het is belangrijk dat de wanddecoratie ter hoogte van een traptrede hangt.
 2. De ruimte tussen de wanddecoraties is gelijk. Meet hierbij niet in centimeters maar in traptreden. Zo kan je bijvoorbeeld twee treden tussen elke wanddecoratie houden.
 3. De afstand tussen de traptrede en de wanddecoratie is tussen de 145 en 155 cm tot aan het midden van de wanddecoratie.
 4. Gebruik bij het ophangen van de muurdecoratie dezelfde formaten, zodat je een rustig en fijn beeld creëert.

Tip! Kies voor een foto in lijst en laat de unieke lijsten matchen met de kleur van je trap.

Wanddecoratie ophangen: fotocollage op de muur

DON’T – Hang de foto’s niet willekeurig op aan de muur.
DO – Zorg ervoor dat de kleuren van je foto’s mooi bij elkaar passen.

Fotomuur-wanddecoratie-ophangen-2

Ben je wel eens bij iemand op visite geweest waarbij helemaal onder de indruk was van hun verzameling aan wanddecoratie? Dit kan jij ook maken! Lees hieronder de tips & tricks om een geslaagde fotomuur of raster op te hangen:

Fotomuur

 1. Plaats je pronkstuk als grootste formaat in het midden volgens de eerdergenoemde vuistregel, namelijk tussen de 145 cm en 155 cm boven de grond.
 2. Zet een streep tussen de 145 en 155 cm met behulp van bijvoorbeeld tape. Dit is je horizontale midden. Maak met de tape ook een verticale midden.
 3. Houd de afstand tussen alle items en de denkbeeldige lijnen gelijk (tussen de 5 en 7 cm) en je hebt een schitterende fotomuur.

Tip! Wissel de soort beelden af. Combineer je gezinsfoto af met een mooie macrofoto en poster. Of voeg een leuke tekst toe.

Extra tip! Probeer naast het mix en matchen van de foto’s ook een mooie combinatie te maken in typen wanddecoratie.

Muurdecoratie-fotoraster-ophangen-2

Foto raster

 1. Maak je wanddecoraties allemaal van dezelfde grootte. Zorg ervoor dat elk formaat niet groter wordt dan 20 cm.
 2. Zet een streep tussen de 145 en 155 cm boven de grond met behulp van bijvoorbeeld tape. Dit is je horizontale midden.
 3. Hang de helft boven de centrale lijn en de andere helft eronder.
 4. Houd de afstand tussen alle items net zo groot (tussen de 5 en 7 cm) en je hebt een schitterend raster aan de muur.

Tip! Gebruik bij het maken van een foto raster dezelfde kleur fotolijsten en typen wanddecoratie. Dan hangen je foto’s er nog mooier bij.

hexagon-wanddecoratie-ophangen-fotomuur

Hexagon fotomuur ophangen

 1. Hang je hexagon wanddecoraties niet hoger dan 155 cm boven de grond. Hierbij wordt er gemeten vanaf de grond tot aan het midden van de fotomuur. Een handige vuistregel is dat deze afstand tussen de 145 en 155 cm mag zijn.
 2. Plaats je pronkstuk (als grootste formaat) in het midden van de fotomuur en hang kleinere formaten eromheen.
 3. Houd de afstand tussen alle foto’s gelijk. Bij een hexagon fotomuur raden we een tussenruimte van maximaal 2 cm aan.

Makkelijk te gebruiken ophangsystemen

Bij al onze wanddecoraties kan je voor een aangename prijs een sterk ophangsysteem bijbestellen. Met onze ophangsystemen weet je zeker dat jouw wanddecoratie veilig en stevig aan de muur hangt. Deze ophangsystemen worden door onze vakspecialisten aan de wanddecoratie vastgemaakt. Dan hoef jij hem alleen nog maar op te hangen. Afhankelijk van de grootte en het gewicht, kies je voor een spiegelophangsysteem of een aluminium profiel.

Een spiegelophangsysteem is voornamelijk geschikt voor afdrukken op licht materiaal zoals polystyreen en forex in kleine en grote formaten. Een aluminium profiel is het meest luxe ophangsysteem dat wij aanbieden. Dit ophangsysteem is ijzersterk en hangt je foto stabiel aan de muur. Zeker voor zwaardere en grote formaten wanddecoratie adviseren wij dit ophangsysteem.