Besteloverzicht

Het leukste cadeau voor Vaderdag! Nu 20% korting op alle wanddecoraties met de code VADER2024. Bekijk hier alle wanddecoratie.

Het leukste cadeau voor Vaderdag! Nu 20% korting op alle wanddecoraties met de code VADER2024. Bekijk hier alle wanddecoratie.

Terug naar blog overzicht

Hoe kalibreer ik mijn monitor?

29 september 2020

Om contrast, helderheid en kleur goed te kunnen beoordelen moet je als fotograaf regelmatig jouw beeldscherm kalibreren.

monitor kalibreren

Hoe kalibreer ik mijn monitor?

Er zijn een aantal handmatige manieren om jouw monitor te ijken. De enige echt betrouwbare methode is met behulp van een speciale meetcel. Deze maakt samen met speciale software een kleurprofiel van jouw monitor. Voorbeelden hiervan zijn:

Kamera Express heeft een uitgebreid assortiment in color management apparatuur, bekijk hier alle producten.

Het NIDF heeft een standaard opgesteld voor digitale fotografie. Dit heeft onder andere betrekking op jouw camera-instellingen, het maken van profielen en het kalibreren van jouw werkomstandigheden. De NIDF-norm is te downloaden van hun website.

Jouw digitale beelden beoordelen

Voor het beoordelen van jouw digitale beelden zijn drie zaken van belang:

  • De werkomgeving
  • Monitorkalibratie
  • Instellingen van de software voor de kleurweergave.

De werkomgeving

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van monitorkalibratie. Maar wist je dat ook de werkruimte invloed heeft op hoe je beelden op jouw monitor ervaart? Zo zijn voor een nauwkeurige beoordeling alleen neutrale kleuren (bij voorkeur grijs) in de werkruimte toegestaan. Normlicht geldt als de enige goede verlichting. Zonder aan deze voorwaarden te voldoen is het praktisch onmogelijk om een 100% betrouwbare weergave te creëren. Het NIDF heeft voor fotografen een uitgebreide norm voor de inrichting van de werkplek opgesteld. Deze is te downloaden van onderstaande website.

» NIDF-norm downloaden

Monitorkalibratie

Om contrast, helderheid en kleur van jouw beelden goed te kunnen beoordelen moet je als fotograaf regelmatig jouw beeldscherm kalibreren. Er zijn een aantal handmatige manieren om jouw monitor te ijken. De enige echt betrouwbare methode is met behulp van een speciale meetcel. Deze maakt samen met speciale software een kleurprofiel van uw monitor. Voorbeelden hiervan zijn:

  • xRite Eye-One Display2 / Eye One Photo
  • Pantone / Colorvision Monitor Spyder3

Andere manieren om jouw beeldscherm te verbeteren

De enige goede manier om jouw beelden te beoordelen, is met behulp van een meetcel. Hieronder beschreven methoden zijn minder nauwkeurig, maar kunnen wel voor aanzienlijke verbeteringen zorgen.

Met een testbestand

Een andere goedkope (maar minder betrouwbare) manier om kleuren te testen is met een testfile. Laat het testbestand afdrukken bij Profotonet en vergelijk deze met jouw monitor. En we hebben ook een bestand om af te drukken om te kijken of het lab waar je mee werkt wel aan Color Management doet. Leuk om te testen, is het vinkje groen afgedrukt, doen ze het goed. Is hij rood, dan ondersteunen ze dat kleurprofiel niet.

Of lees onze uitgebreide blog Foto’s te donker voor meer tips.