Besteloverzicht

Ontvang 20% korting op onze duurzame premium fotoboeken met de code FOTOBOEK2024. Lees hier meer over de actie.  💚

Ontvang 20% korting op onze duurzame premium fotoboeken met de code FOTOBOEK2024. Lees hier meer over de actie.  💚

Terug naar blog overzicht

Fotojet: Gratis online collage maken

25 september 2020

Niet iedereen heeft een bewerkingsprogramma zoals Photoshop op zijn computer staan, maar dit is gelukkig ook niet per se nodig als je een collage wilt maken. Fotojet is onze favoriete tool om online gratis collages te maken. Hieronder kun je lezen hoe je daarmee een collage kunt maken. 

collage

Collage maken

Het laten afdrukken van collages blijft populair, maar het kan ingewikkeld zijn om dit zelf in elkaar te zetten, vooral zonder bewerkingsprogramma’s op je computer. Vandaar dit artikel met uitleg hoe je met behulp van onderstaande websites een collage kunt maken in precies het formaat dat je zoekt. Wat hierbij van belang is, is dat je bij het maken van de collage rekening houdt met de verhouding van de collage. Zoals je wellicht wel weet, drukken wij foto’s af naar verhouding. Het precieze formaat van de collage is dan ook niet direct van belang; het gaat om de verhouding.

Via Fotojet, een Engelstalige website, kun je diverse soorten collages maken. Als eerste kies je het soort collage dat je wilt maken; bijvoorbeeld Photo Grid voor een collage zonder enige poespas, of Creative voor een collage met kleur, tekst en plaatjes erbij.

Vervolgens kun je in het menu links kiezen voor de layout, oftewel het aantal foto’s. Je kiest een gewenst design en past dit toe. Je kunt je eigen foto’s toevoegen door a) op het plusje in de collage te klikken en een bestand te kiezen of b) door via het keuzemenu Photo je foto’s toe te voegen en naar de gewenste positie te slepen.

fotojet
Fotojet 2b

Design aanpassen

Mocht het design niet helemaal naar wens zijn, kun je dit nog aanpassen.

  1. De ruimte tussen de foto’s aanpassen: Spacing geeft aan hoeveel ruimte er tussen de foto’s in de collage zit. Schuif dit terug naar 0% als je geen ruimte wilt zien; vergroot het percentage als je een grotere ruimte wilt.
  2. De hoeken van de foto’s afronden: Met roundness kun je de foto’s een ronde rand geven ipv hoekig.
  3. Verhoudingen foto’s aanpassen: Je kunt het formaat en de verhoudingen van de foto’s in de collage aanpassen door je muis tussen de foto’s te zetten. Dan kun je de lijnen bewegen en ruimtes aanpassen.

Belangrijk: onderaan de collage geef je aan wat het formaat/de verhouding moet zijn. Kies hier voor de verhouding die de collage uiteindelijk moet krijgen, bijvoorbeeld 2:3 voor een 20×30, 30×45 of 60×90.

Nadeel van Fotojet:

Een nadeel van Fotojet is het beperkt aantal templates; veel designs kun je enkel gebruiken wanneer je een abonnement neemt à $6,99 per maand of $39,99 per jaar. Zonder het abonnement kun je gebruikmaken van het basisaanbod. Je kunt een gratis proefabonnement nemen voor een week om zo de extra mogelijkheden uit te proberen en te bepalen of dit meerwaarde heeft.

Andere websites

Naar onze mening is dit de makkelijkste website om te gebruiken, mede doordat je foto’s gemakkelijk op kunt slaan zonder dat je hiervoor een account hoeft aan te maken. Mocht je deze website toch niet fijn vinden, zijn er alternatieven die je kunt uitproberen. Natuurlijk kun je ook zelf kijken of je iets kunt vinden. Laat het ons vooral weten als je iets fijns hebt gevonden, dat waarderen we!